Otsing sellest blogist

kolmapäev, 17. märts 2010

Leib

Esimesel päeval lisada juuretisele 900 ml sooja vett (siis saab 2 leiba, 1 leiva jaoks ca 700 ml, mitte kuum, aga natuke soojem kui kehatemperatuur) ja rukkijahu, segada, et tuleks selline vedelam mass nagu hapukoor umbes. Panna toidukile peale, käterätt ümber ja toatemperatuurile seisma 12-16 tunniks. Tuult ei tohi saada!
Järgmisel päeval võtta ära 5 spl juuretist ja panna järmiseks korraks purki külmkappi (säilib paar nädalat). Siis lisada hapnenud taignale maitse järgi pruuni suhkrut või leivasiirupit ja natuke soola. Segada sisse rukkijahu, võib lisada osaliselt ka Veski-Mati rukkileiva jahusegu. Ja sõtkuda nii, et higipull otsa ees :) Mina teen mikseriga (need spiraalikujulised otsad). Taigen peaks olema mitte väga paks, aga selline, mis lausa ei voola. (Vormileiva taigen on vedelam, paksemast taignast võib teha plaadi peale pätse,mingit väga kindlat paksust pole, katsetamise asi). Lisada võib pähkleid,seemneid, rosinaid,singitükke,mida iganes. Siis panna taigen võiga määritud keeksivormi, siluda märja käega, katta jälle soojalt kinni ja jätta 3-6 tunniks seisma sooja kohta. Täita maksimaalselt 2/3 vormist, et saaks kerkida. See taigen hakkab väga käte külge, märja käega on võimalik teda siluda ja vormida. Soojendada ahi 230-250 kraadini ja küpsetada 15 min, et tekiks koorik. Siis keerata kuumus 200 kraadile ja küpsetada 15 min, siis veel 15 min 180 kraadiga ja lõpuks 15 min 150 kraadiga. Võtta välja,niisutada natuke koorikut ja jätta rätiku alla jahtuma. Kooriku võib ka võiga üle määrida.

See paber ilutseb vormis sellepärast, et kodus polnud tükkigi võid. Kui vorm korralikult võiga sisse määrida, siis saab leiva kätte ka sellisest käsitöövormist. Teflonvormist seda enam.

See paksult pähkleid ja rosinaid täis magusasapoolsest taignast leib valmis lasteaeda leivapäevaks. Kaks sellist pakikest. Nagu päris :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar